Ons onderwijs
Ons onderwijs is, net als ieder mens, altijd in ontwikkeling. Ontwikkeling die we samen vorm geven. Samen met de ouders en kinderen van de Einsteinschool hebben we in schooljaar 2018-2019 kernen bepaald, welke hieronder in afbeeldingen zijn weergegeven, waarop wij de komende jaren met elkaar willen samenwerken. Vanuit deze kernen geven wij 'goed onderwijs' vorm.
Wat is goed onderwijs?
Volgens onderwijspedagoog Gert Biesta valt goed onderwijs uiteen in drie aandachtsgebieden: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. Op school krijgen kinderen kennis, vaardigheden en begrip aangereikt. Dit hebben kinderen nodig om aan een vervolgopleiding te beginnen, een vak te leren en om een beroep te kunnen uitoefenen.
Op de Einsteinschool gaat het naast kernvakken als taal en rekenen ook om begrip over de wereld en vaardigheden om jezelf uit te drukken in tekeningen, muziek, verhalen en gedichten. Daarnaast is een belangrijke functie van onderwijs om kinderen te leren onderdeel te zijn van een groep. We werken op de Einsteinschool vanuit de groep, waarin je samenwerkt, rekening met elkaar houdt en samen met de andere leerlingen en de leerkracht de waarden en normen in de klas bepaalt.
Tot slot leren kinderen op school wie zij zelf zijn, dat ze in de groep ook een uniek individu zijn. Kinderen op de Einsteinschool worden gestimuleerd zelf keuzes te maken. Ze leren ja of nee zeggen tegen een situatie. Ze komen erachter wat ze het beste kunnen en wat ze het leukste vinden om te doen.
Bij goed onderwijs ligt de nadruk niet op één van de aandachtsgebieden, maar op het snijvlak ervan. Door in ons onderwijs een balans te zoeken tussen kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming, sluit de Einsteinschool aan bij wat kinderen nodig hebben om te kunnen leren.
Wil je meer weten? Op de sites van het Nivoz en hetkind kan je meer lezen over goed onderwijs en de behoefte aan relatie, competentie en autonomie.