Pedagogisch klimaat
Wij hechten groot belang aan een vriendelijke en veilige sfeer op school. Als een kind zich veilig voelt, kan het zich ontwikkelen. Kinderen hebben behoefte aan uitdagingen. Daarom vinden wij het belangrijk dat er op school boeiend onderwijs wordt gegeven; onderwijs dat de kinderen uitdaagt nog onbekende terreinen te onderzoeken. Kinderen leren door te denken, te voelen en te doen. Daarom biedt de Einsteinschool onderwijs waarin wij een balans zoeken tussen hoofd,hart en handen.
Wij vinden de persoonlijke ontwikkeling en creativiteit net zo belangrijk als het cognitieve leren. Het pedagogisch klimaat in onze school is de basis van ons onderwijs.
Hoe leren kinderen?
Ieder kind leert vanaf het moment dat het geboren is. Baby’s leggen de hele dag verbanden tussen wat zij waarnemen. Zitten, staan, lopen, praten en contact maken, kinderen leren het uit zichzelf door te kijken naar anderen om zich heen. Mensen, jong en oud, willen zich namelijk van nature ontwikkelen. Dat gaat het beste als aan drie basisbehoeften wordt voldaan, namelijk een gevoel van competentie, vanrelatie en van autonomie. Deze behoeften zijn universeel, dat wil zeggen, ze gelden voor ieder mens, onafhankelijk van woonplaats, cultuur of achtergrond. Op de Einsteinschool bouwen we voort op deze behoefte om zich te ontwikkelen en bieden we een omgeving waarin kinderen zich autonoom, competent en in relatie met de ander voelen.
Kinderen willen graag verbonden zijn met de mensen om zich heen. Op school zijn dat de leerkracht en de andere kinderen. Maar ook bijvoorbeeld de conciërge, de intern begeleider, de directeur en ouders. Deze behoefte aan relatie is een behoefte aan echt contact. Dat iemand je ziet en weet wie jij bent. Kinderen hebben behoefte aan competentie. Ze willen iets kunnen, ergens goed in zijn. Dat gevoel ontstaat alleen als kinderen datgene leren waar zij aan toe zijn. Door de lesstof aan te laten sluiten op het niveau van het kind, voelt het kind de motivatie om nog een stapje verder te doen. Zodat het trots op zichzelf kan zijn. Daarbij is het proces belangrijker dan het resultaat. Kinderen willen graag zelf kunnen beslissen, zelf dingen doen, controle hebben over hun situatie. Deze behoefte aan autonomie is een belangrijke motivatie om te leren. Daarom zijn onze leerlingen eigenaar van hun eigen leerproces. Wat ze zelf kunnen doen, moeten ze ook zelf doen. Zelf met de stof aan de slag gaan en oplossingen bedenken, vergroot het zelfvertrouwen.